Skippa Kina

Jag vill iallafall inte åka till kina...

Tortyr
I kinesisk lag står det att fysisk tortyr är förbjudet. Men psykisk totyr som hot och verbala övergrepp är helt okej. Men rapporter från FN, Amnest och Human Rights talar om att såväl fysisk som psykisk tortyr är vanligt förekommande vid förhör, i häkten och i fängelser. Bland tortyrmetoderna är det vanligt med bland annat elchocker, isolering och misshandel.

Dödsstraff
Enligt Amnesty stod Kina år 2005 för 80 procent av världens verkställda dödsdomar. Baserat på offentliga uppgifter rapporterade organisationen 2007 att 1.010 kineser avrättades och 2.790 dömdes till döden under året 2006.
Amnesty med flera organisationer tror dock att detta antal inte är riktigt. Engligt vissa uppgifter är antalet högre än så. De tror att upp till 10.000 avrättas varje år.
I kina kan man dömas till dödstraff för 68 olika brott, däribland korruption, ett stort antal ekonomiska brott samt narkotikabrott.

Kvinnors rättigheter
Problemen med våld mot och diskriminering av kvinnor är stort i Kina. Kvinnors ekonomiska och sociala status är betydligt lägre än mäns. Kvinnor utgör 45 procent av den totala arbetsstyrkan men tjänar bara 80 procent av vad männen tjänar.

Sexuell diskriminering
I dag är Kina betydligt mer "öppet" inför homo- och bisexualitet. Fram tills år 1997 var homosexualitet totalt förbjudet. Men än idag är det fortfarande inte tillåtet att bilda organisationer som stöttar homo- och bisexuella.
Rapporter om sexuella trakasserier mot homosexuella förekommer frekvent.

Tänk på det!

//Malin
Källa: DN

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0